Πέμπτη 17 Μαΐου 2007

Να σας φτιάξω μανιταρόσουπα;

Τελευταία ασχολούμαι συστηματικά με τα λουλούδια μου. Ήταν η εποχή που έπρεπε οπωσδήποτε να μεταφυτέψω όλα τα φυντανάκια που έσπειρα τον χειμώνα και χρειάζονταν χώρο για να μεγαλώσουν και να ανασάνουν. Σε επόμενες μέρες θα σας δείξω φωτογραφίες από τα αποτελέσματα: τους πανσέδες που έγιναν πρώτοι…

Δεν αμέλησα όμως τη μαγειρική μου! Σας άρεσαν τα μανιτάρια στη γάστρα; Τώρα θα μιλήσουμε για μανιταρόσουπα.

Ξέρω βέβαια ότι το καλοκαίρι πολλοί αποφεύγουν τις σούπες, αλλά πιστέψτε με: αυτή είναι διαφορετική. Είναι ελαφριά επειδή δεν έχει πολλά λιπαρά και άρεσε ακόμη και σε ανθρώπους που δεν προτιμούν τα μανιτάρια.

Υλικά που θα χρειαστούμε:



300 γρ. φρέσκα μανιτάρια (άσπρα στρογγυλά)
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
λίγο σκόρδο τριμμένο ή σκόνη (προαιρετικά)
1,5 λίτρο νερό
1 κύβος λαχανικών
200 ml γάλα εβαπορέ
2 κουταλιές σούπας νισεστέ
½ κουταλάκι τού γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
αλάτι
λίγο κάρυ
ελαιόλαδο ή μαργαρίνη


Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια. Κατόπιν τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε. Δεν χρειάζεται να βάλετε λάδι σε αυτή τη φάση, γιατί τα μανιτάρια βγάζουν από μόνα τους αρκετά υγρά. Όταν μαραθούν καλά, προσθέτουμε το νερό, το αλάτι και τον κύβο λαχανικών και τα αφήνουμε να βράσουν μισή περίπου ώρα σε χαμηλή φωτιά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το γάλα και το κάρυ και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν δέκα λεπτά ακόμη. Ενόσω συμβαίνει αυτό, χτυπάμε σε μιξεράκι (αναδευτήρα το λέει ο σύζυγός μου… :)) λίγο εβαπορέ μαζί με τον νισεστέ και τη μουστάρδα, μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα ενώ βράζει, σβήνουμε το μάτι και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.

Στο τέλος μπορείτε να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο ή μαργαρίνη, ανάλογα με την προτίμησή σας.

Όπως με όλες τις σούπες, θα τη σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, αλλά σας προτείνω να έχετε δίπλα σας τη σουπιέρα, επειδή οπωσδήποτε θα θελήσετε κι άλλο… Μπορείτε να την παρουσιάσετε ως πρώτο πιάτο με λευκό κρασί, ειδικά αν σκοπεύετε να προσφέρετε κρέας (μοσχάρι) για το κυρίως πιάτο.

Να σας εξομολογηθώ κάτι: Όταν ξεκινάω με μανιταρόσουπα, δεν μπορώ να συνεχίσω με οτιδήποτε άλλο εκτός από … μανιταρόσουπα.

Το ίδιο θα συμβεί και σε εσάς!

Καλή σας όρεξη…

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους φιλεναδίτσα! Είχα αρχίσει να ανησυχώ πως ξέχασες τους fan της κουζίνας σου...
Σε πειράζω - αφού ξέρεις πως μου αρέσει να διαβάζω, να χαζεύω και να δοκιμάζω τα "μαγικά" σου. Δεν ξέρω αν θα δοκιμάσω να τη φτιάξω μόνη μου αλλά καλού κακού δεν εξηγείς τι είναι αυτό το "νεσεστέ"; πολύ με μπέρδεψε!
Pippo
ΥΓ. Η συνταγή σου ήρθε πάνω στην ώρα. Έχω δυο κουβάδες μανιτάρια και δεν ήξερα τι να τα κάνω.
Τάδε έφη ο σεφ της κουζίνας μου και της ζωής μου όλης.

Ρένα Μωυσιάδη είπε...

Καλησπέρα Αγγέλα και σε ευχαριστώ πολύ!!

Δεν ξέρεις τι είναι ο νισεστές; Είναι το γνωστό corn-flour :-), δηλαδή λεπτό αλεύρι που κάνει τις κρέμες να δένουν. Για να παραμείνει σούπα και να μη γίνει κρέμα, μη βάλεις περισσότερο από όσο έγραψα. Επίσης μην το αφήσεις να βράσει: μόλις το ρίξεις, σβήσε το μάτι και ανακάτεψε τη σούπα.

I hope it works...

scalidi είπε...

περιμένω να δω τους πανσέδες, είναι από τα αγαπημένα μου λουλούδια, βελούδο η αφή τους και το αρωματάκι τους διακριτικό και νόστιμο, αφήστε τα χρώματα, πανδαισία...

Παναγιώτης Σταλίδης είπε...

Πολύ νόστιμη συνταγή, θα μπορούσες να την δοκιμάσεις και με κρόκο κοζάνης αντί για κάρυ και μουστάρδα.

Ρένα Μωυσιάδη είπε...

Ευχαριστώ κ. Σταλίδη για την ιδέα. Χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή μου! Θα δοκιμάσω τη συμβουλή σας.