Είχα αρκετές μέρες να γράψω, αλλά σας έφτιαχνα κάτι καλό!
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψει κανείς, αλλά νομίζω ότι ένας από τους καλύτερους είναι ο πιο παλιός. Έχετε δοκιμάσει την πήλινη γάστρα; Αν ναι, τότε γνωρίζετε το βασικό της πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται νερό. Κρατώντας τη σκεπασμένη με το καπάκι, επιτρέπουμε στο φαγητό να μαγειρευτεί με τα δικά του υγρά και να αναδείξει τη δική του γεύση, χωρίς να την αλλοιώσουμε με νερό.
Είναι αλήθεια ότι όσοι χρησιμοποιούν γάστρα έχουν συνηθίσει να μαγειρεύουν εκεί κρέας. Σας προτείνω, όμως, να τη δοκιμάσετε ετοιμάζοντας κάτι νόστιμο που θα συνοδεύσει το πιλάφι σας: μανιτάρια pleurotus.
Δύο παρατηρήσεις προτού σας δώσω τη συνταγή:
Πρώτον, σε αντίθεση με τα άσπρα, στρογγυλά μανιτάρια (που χρησιμοποιώ ωμά στη σαλάτα), τα pleurotus πρέπει να μαγειρευτούν ή να ψηθούν. Αν τα δοκιμάσετε ωμά, θα τα βρείτε σκληρά επειδή έχουν πολλές ίνες. Επιπλέον δεν έχουν ωραία γεύση.
Δεύτερον, στη συνταγή μου χρησιμοποιώ ντομάτα που έχω βράσει, συμπυκνώσει και κατόπιν φυλάξει σε βάζα ήδη από το καλοκαίρι. Αν δεν μπορείτε να έχετε φρέσκια ντομάτα, αντικαταστήστε την με κονσέρβα από ψιλοκομμένα ντοματάκια.
Υλικά:
Μισό κιλό μανιτάρια pleurotus
Μία κονσέρβα ψιλοκομμένο ντοματάκι (ή ένα ποτήρι φρέσκια ντομάτα, συμπυκνωμένη)
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Δύο μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
Δύο φύλλα δάφνης
Δεντρολίβανο
Αλάτι
Κάρυ
Πάπρικα
Κύμινο
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα μανιτάρια και τα πιέζουμε λίγο ώστε να φύγει το νερό. Κατόπιν τα κόβουμε κατά προτίμηση με το χέρι. Τοποθετούμε τα μανιτάρια σε λεκάνη και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι. Βάζουμε το μείγμα στη γάστρα, το περιχύνουμε με ελαιόλαδο και το ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς επί μία περίπου ώρα.
Μετά από μισή ώρα δεν πρέπει να ξεχάσουμε να ανοίξουμε το καπάκι και να ανακατέψουμε το φαγητό. Προτού σβήσετε τον φούρνο, τρυπήστε τα κοτσάνια με πιρούνι, για να βεβαιωθείτε ότι έχουν ψηθεί καλά.
Προτείνω να το συνοδεύσετε με πιλάφι, ενώ είναι ακόμη ζεστό. Αν σας αρέσει, ρίξτε από πάνω τριμμένο τυρί.
Εγώ θα σας κερνούσα επίσης ένα ποτήρι ροζέ κρασί από το κτήμα του πατέρα μου...
Καλή σας όρεξη.
9 σχόλια:
Πάρα πολυ ωραία συνταγή, θα τη φτιάξω το συντομότερο, πρέπει να γίνεται και πολύ γρήγορα! Έχω μια πήλινη γάστρα για ρεβύθια που την είχα αγοράσει από τη Σίφνο, νομίζω πως είναι ό,τι πρέπει γιαυτή τη δουλειά.
Χαίρομαι που σας άρεσε! Όταν τα δοκιμάσετε, θα περιμένω να μου πείτε πώς σας φάνηκε η γεύση... Γίνεται πράγματι γρήγορα και είναι αρκετά ελαφρύ φαγητό.
Εχεις ένα γραμματάκι καλή μου στο τελευταίο μου post.Πέρασε λίγο από το blog μου...
τα pleurotus είναι πανάκριβα εδώ στην Γερμανία.
πέρυσι το καλοκαίρι τα έφαγα - μέχρι σκασμού - στο τηγάνι πανέ και έμοιαζαν με σνιτσελ.
πολύ μου άρεσαν.
Πολύ ωραία συνταγή! Βρήκα το blog σας ψάχνοντας για συνταγές με pleurotus. Θα τη φτιάξω αμέσως τώρα και θα επιστρέψω με εντυπώσεις...
Βεβαίως! Θα χαρώ πολύ να ακούσω τη γνώμη σας και ευχαριστώ για την επίσκεψη...
Να ξέρετε ότι οι συνταγές με pleurotus είναι λίγες σε σχέση με τα άσπρα μανιτάρια. :) Επειδή μου αρέσουν πολύ τα μανιτάρια (όπως θα έχετε καταλάβει), θα γράψω και άλλες συνταγές στο μέλλον με αυτά.
Πράγματι, είναι πολύ λίγες οι συνταγές με pleurotus... Η πρωτοτυπία της δικής σας με εντυπωσίασε. Αν και ήταν η πρώτη φορά που έφτιαξα αυτό το φαγητό (έβαλα ντοματάκι ψιλοκομμένο από κονσέρβα), τόλμησα να το παρουσιάσω σε καλεσμένους. Έγινε ανάρπαστο!
Σας ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα μαγειρική πρόταση και θα επισκέπτομαι τακτικά το blog σας για περισσότερες ιδέες!
Σας ευχαριστώ πολύ που δοκιμάσατε τη συνταγή μου! Μου έδωσε πολλή χαρά ότι άρεσε στους καλεσμένους σας...
Πάντως η καλή συνταγή χρειάζεται και καλή μαγείρισσα, οπότε ο έπαινος ανήκει και σε εσάς.
Αν δοκιμάσετε και άλλες συνταγές μου, θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σας :)
εμενα εκτος απο την ωραία διαδικασια που έμαθα μ' αρεσε και η αναφορα στο κρασι ;)
Δημοσίευση σχολίου