Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2007

Η έξυπνη σαλάτα

Πιάτο απαραίτητο στο καθημερινό μας τραπέζι είναι η σαλάτα. Επειδή είναι συνεχώς στο τραπέζι μας, ίσως μερικές φορές δεν φροντίζουμε να έχει ποικιλία. Η έξυπνη σαλάτα θέλει αυτοσχεδιασμό!

Η συνταγή που σας προτείνω περιέχει ένα συστατικό που αγαπώ πάρα πολύ, τα μανιτάρια. Μερικοί διστάζουν να τα εντάξουν στο διαιτολόγιό τους, αλλά θέλω να ξέρετε ότι κάνουν λάθος. Τα μανιτάρια είναι προσιτά, φθηνά και ωφέλιμα. Επειδή έχουν κατά κάποιον τρόπο «ουδέτερη» γεύση, μπορούν να ταιριάξουν σε πολλά είδη σαλάτας.

Εδώ σας τα προτείνω ωμά…

Αν φοβηθήκατε ότι μπορεί να αστοχήσετε στην επιλογή σας, έχετε κάποιο δίκιο: τα ωμά μανιτάρια χρειάζονται προσοχή! Φροντίστε να διαλέξετε κάτασπρα και σκληρά μανιτάρια. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι είναι φρέσκα. Ακόμη, για να απολαύσετε πλήρως τη γεύση τους, δεν πρέπει να τα ψιλοκόψετε. Αφήστε αρκετά χοντρές φέτες.

Σε αυτή τη σαλάτα προτιμώ να χρησιμοποιώ λαχανικά εποχής. Αυτόν τον καιρό σάς συστήνω φρέσκο λάχανο και μαρούλι. Ο συνδυασμός τους προσφέρει μια από τις νοστιμότερες σαλάτες που μπορείτε να φάτε.

Τα υλικά της σαλάτας αυτής είναι τα εξής (διαλέξτε την ποσότητα που ταιριάζει στην όρεξή σας):



λάχανο (αν το τρίψετε με αλάτι, θα είναι ακόμα πιο νόστιμο)
μαρούλι χοντροκομμένο
δύο-τρία ραπανάκια ψιλοκομμένα
τέσσερα-πέντε μανιτάρια σε χοντρές φέτες
αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
λίγη πάστα ελιάς (κατά προτίμηση Καλαμών)
λίγο καλαμπόκι βραστό (προαιρετικά)
ελαιόλαδο
λεμόνι
αλάτι και λίγη ρίγανη

Αν δεν σας βρίσκεται φρέσκο ζεστό ψωμί, φρυγανίστε λίγο (είτε στο τζάκι, όπως εγώ, είτε στη φρυγανιέρα) και συνοδεύστε τη σαλάτα σας με λίγη φέτα.

Είμαι σίγουρη ότι όταν δοκιμάσετε τα ωμά μανιτάρια στη σαλάτα, δεν θα μπορείτε να τα αποχωριστείτε. Θα έχετε μια πρόχειρη αλλά έξυπνη λύση για φαγητό…