Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2007

Τα τυροπιτάκια της μαμάς

Λένε ότι δεν ξεχνάς ποτέ ό,τι πρωτοέμαθες. Έχοντας περάσει ατελείωτες ώρες στην κουζίνα μαζί με τη μητέρα μου στα παιδικά μου χρόνια και δοκιμάζοντας να ξανακάνω ό,τι έκανε, μπορώ να το βεβαιώσω.

Τα τελευταία χρόνια οι οικογενειακοί μας φίλοι λένε ότι απολαμβάνουν τα τυροπιτάκια μου και εγώ θέλω να τους πιστεύω… Νομίζω ότι μάλλον ακολουθούσα τη συνταγή της μητέρας μου, που έφτιαχνε καταπληκτικά, τραγανά τυροπιτάκια (ή πιταράκια, όπως τα έλεγε η γιαγιά). Δεν είναι πρωτότυπη συνταγή ούτε ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά δείχνει ότι μπορείτε με τα πιο απλά υλικά να φροντίσετε εκείνους που αγαπάτε. Και αν δυσκολευτείτε, ευχαρίστως να σας βοηθήσω…

Υλικά για τη ζύμη:

1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 στραγγιστό γιαούρτι (200 ml)
200 ml μαργαρίνη και λάδι (ανάμικτα)
1 κουταλάκι αλάτι


Υλικά για τη γέμιση:

200 γρ. τυρί φέτα
100 γρ. τριμμένο τυρί γκούντα, κασέρι ή άλλο που λιώνει
1 αβγό
λίγο γάλα
πιπέρι
δυόσμος, κατά προτίμηση φρέσκος


Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα το μισό αλεύρι και το αλάτι, αδειάζουμε μέσα το γιαούρτι και στο κεσεδάκι του γιαουρτιού βάζουμε μέχρι τη μέση μαργαρίνη soft, ελαιόλαδο και σπορέλαιο. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να μετρήσουμε σωστά την ποσότητα των υλικών (μυστικό!) Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω με κουτάλι (στην αρχή) και προσθέτουμε σιγά-σιγά το υπόλοιπο αλεύρι. Όταν το μείγμα αρχίσει να δένει, το ζυμώνουμε με το χέρι, μέχρι να γίνει αρκετά αφράτο αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Αυτό είναι το κλειδί, για να γίνουν αφράτα τα τυροπιτάκια.

Προσέξτε να μη ρίξετε πολύ αλεύρι, διαφορετικά η ζύμη θα γίνει σκληρή!

Σκεπάζουμε τη λεκανίτσα με πετσέτα και την αφήνουμε ώσπου να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Στο στάδιο αυτό τρίβουμε τη φέτα, την ανακατεύουμε με το άλλο τυρί (γκούντα ή κασέρι) και με το αβγό, το πιπέρι και τον δυόσμο. Αν το μείγμα δεν ανακατεύεται εύκολα, ρίχνουμε λίγο γάλα μέχρι να γίνει ομοιογενές. Προσέχουμε να μη βάλουμε πολύ γάλα, γιατί η γέμιση θα γίνει νερουλή και θα τρέχει από τα τυροπιτάκια μας…

Τώρα η γέμιση είναι έτοιμη.

Για να προχωρήσουμε, χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες ή σβώλους, ώστε να προκύψουν περίπου 24 κομμάτια – τόσα θα είναι τα τυροπιτάκια μας. Παίρνουμε κάθε μπαλίτσα, την πλάθουμε ώστε να είναι εντελώς στρογγυλή και την ακουμπάμε σε ένα μικρό πιάτο. Κατόπιν την ανοίγουμε σιγά-σιγά με τα δάχτυλα, για να αποκτήσει πάχος περίπου 3 χιλιοστά. Ρίχνουμε στο κέντρο ένα κουταλάκι γέμιση και διπλώνουμε το φύλλο στη μέση. Πιέζουμε γύρω-γύρω το φύλλο καλά, για να μη δραπετεύσει η γέμιση…

Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια μας σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα ή λίγο παραπάνω. Όσο περισσότερο ψήνονται, τόσο πιο τραγανά θα γίνονται. Αν τα θέλετε πιο μαλακά, μην τα αφήσετε να ροδίσουν πολύ.

Να σας πω ένα μυστικό: Για να διατηρηθούν τραγανά, βγάλτε τα αμέσως από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς χωρίς να τα σκεπάσετε. Αν δεν καταναλωθούν όλα την ίδια μέρα, μπορούμε να τα φυλάξουμε στο ψυγείο κλεισμένα αεροστεγώς σε μπολ ή σακουλάκι.

Ελπίζω να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή και να την απολαύσετε μαζί με τους φίλους σας. Με την ίδια ζύμη μπορείτε να φτιάξετε σπανακοπιτάκια, κιμαδοπιτάκια και ό,τι άλλο φανταστείτε. Η προσθήκη του δυόσμου ήταν ιδέα της μητέρας μου και εγώ την εμπιστεύομαι σε εσάς…


Καλή σας όρεξη!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ωραια τα τυροπιτακια ! Ευχαριστουμε !

Μου εκανε εντυπωση η τουρτα του αρραβωνα . Θα μπορουσατε να μας δωσετε την συνταγη ???

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !

scalidi είπε...

Δεν ξέρετε πόσο ζηλεύω τα τυροπιτάκια σας, αγαπητή... καθότι δεν κάνει να τρώω γαλακτοκομικά αυτόν το καιρό...
Καλή χρονιά σας εύχομαι. Λάτρης του δυόσμου εγώ, είμαι βέβαιη ότι ταιριάζουν περίφημα με το τυράκι :)

Ρένα Μωυσιάδη είπε...

Καλησπέρα σας, αγαπητέ μου επισκέπτη. Με ταλαιπωρεί η γρίπη τις τελευταίες ημέρες και άργησα να σας απαντήσω. Με συγχωρείτε. Ελπίζω να ετοιμάσω ένα σημείωμα για την τούρτα του αρραβώνα. Ευχαριστώ.

Σταυρούλα, μην απελπίζεστε! Όταν μπορέσετε να ξαναφάτε γαλακτοκομικά, ελπίζω να μου πείτε αν τα τυροπιτάκια άξιζαν τον κόπο... Σας ευχαριστώ πολύ.